Osakesäästämisen aloittaminen

Kun ylimääräisiä tuloja – tai säästöjä muuten vain – on kertynyt jonkin verran niin on aika ruveta tutkimaan miten rahalleen saa parhaan tuoton. Jos minulta kysytään niin tuo keino on osakesäästäminen. Tarkoitan tässä nimenomaan osakeSÄÄSTÄMISTÄ eli passiivista pörssikauppaa. Tämä tarkoittaa että ostat tiettyä osaketta tai rahastoa ja pidät sitä niin kauan kuin mahdollista vaikka omilla ”tiedoilla” kaupankäynti kuinka houkuttelevalta tuntuisikin. Pankkien säästötilien talletuskorot harvoin antavat suojaa edes inflaatiota vastaa saati sitten kasvattavat varallisuuttasi. Pankkitilillä rahojesi ostovoima siis heikkenee nopeammin kuin nimellinen tuotto kasvaa.

Aktiivista pörssikaupankäyntiä eli keinottelua en kuitenkaan suosittele kenellekään. Tähän on muutamia hyviä syitä. Ensimmäinen on käupankäyntikulut jotka välittäjä perii sinulta joka ostosta ja myynnistä. Aktiivisesti kauppaa käyvä maksaa huomaamattaan niin paljon näitä palkkioita että ne käytännössä syövät mahdolliset tuotot. Toinen aloittelijoiden ja kokeneidenkin osakesijoittajien virhe on luottaa liikaa omiin taitoihinsa ja markkinatietämykseensä. Pääasiassa markkinat ovat täysin ennalta-arvaamattomia (tehokkaat markkinat) ja jos sinulta jää vilkkaan kaupankäynnin takia väliin vaikka jo yksikin vuoden kovimmista nousupäivistä niin tappiot voivat olla suuretkin. Kaikki ovat varmasti lukeneet tarinoita äkillisesti pörssissä rikastuneista mutta usko pois,  99% näistä on ollut täyttä tuuria jos tarina ylipäätään on totuudenmukainen.

Suosittelenkin jokaista tutustumaan ns. passiivisiin indeksi- ja indeksiosuusrahastoihin jotka ovat kokoelmia eri maiden, alueiden, alojen tai eri tyyppisten osakeyhtiöiden osakkeita. Passiivisuus tarkoittaa että rahaston hoitaja ei käy aktiivista kauppaa rahaston osakkeilla vaan osakkeita ostetaan ennalta määrätyillä perusteilla ja jaoilla (allokaatio). Tämän jälkeen rahaston jako vain pyritään pitämään ennaltamäärätyssä eikä ylimääräsitä kaupankäyntiä harrasteta. Tämä pitää useimpien passiivisten rahastojen kulut omistajille erittäin matalina. Rahastonhoitokulut voivat olla parhaimmillaan jopa ilmaiset, maksat siis pienen palkkion ainoastaan välittäjälle kun ostat osuuksia rahastosta. Rahastoihin sijoittamalla parannat myös osakesalkkusi hajautusta huomattavasti. Hajauttaminen eli mahdollisimman monipuolisesti eri osakkeiden ostaminen on paras tapa vähentään sijoituksiisi liittyvää riskiä. Tällöin yksittäisten yritysten pörssikurssien heittelyt eivät juurikaan vaikuta kokonaistuottoihisi. Riskiä voi pienentää hajauttamalla myös ostojen ajankohtaa, tämä onnistuu mainiosti varsinkin indeksirahastoilla joissa minimisijoitus voi olla jopa yhden euron. Voit siis lisätä rahaston omistusta jo pienilläkin summilla.

Aivan loistava tapa päästä käsiksi passiivisiin indeksiosuusrahastoihin on Nordnetin tarjoama kuukausisäästäminen. Tässä sijoitustavassa määrittelet summan jonka haluat kuukausittain sijoittaa ja valitset mihin ETF-rahastoihin rahat jaetaan. Parasta tässä menettelyssä on että Nordnet ei ota minkäänlaista välityspalkkiota eikä osakkeiden säilytysmaksua. Maksat siis ainoastaan hallinnointikulut indeksiosuusrahaston liikkeeseenlaskijalle jotka ovat yleensä noin 0.2 – 0.7 prosenttia. Nordnetin kautta pääset käsiksi suomen laajimpaan osake- ja rahastovalikoimaan ja yritystä pidetään yleisesti hyvinkin luotettavana.

Indeksi- ja indeksiosuusrahastoilla on muutama olennainen ero:

  • Indeksiosuuksia merkitään suoraan rahastoyhtiöltä kun taas indeksiosuusrahastoilla käydään kauppaa pörssin välityksellä
  • Indeksirahaston hallinnointipalkkiot ovat pienemmät kuin vastaavanlaisilla indeksiosuusrahastoilla
  • Indeksiosuudet maksavat osingot yleensä ulos, indeksirahastot taas sijoittavat ne uudelleen jolloin et maksa osingoista veroa
  • Indeksiosuuksia voi ostaa ja myydä koko pörssipäivän ajan, indeksirahastoille lasketaan arvo vain kerran päivässä

Passiivisen osakesäästämisen aloittaminen on helppoa, lue alta lisää rahastoista.

Indeksirahastot Suomessa (Tulossa pian…)

Indeksiosuusrahasto eli ETF (Tulossa pian…)

 

Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi näiltä nettisivuilta:

Valistunut sijoittaja

Laiska sijoittaja

Kohti taloudellista riippumattomuutta

Sijoitusopas aloittelevalle sijoittajalle – Sijoitus.org

80+ päivässä osakesijoittajaksi – Kauppalehti.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *