PC-pelit digitaalisista pelikaupoista
Tässä artikkelissa käsitellään pääasiassa digitaalisten (ei-fyysisten levyjen) PC-pelien hankkimista halvalla netistä. Jos haluat PC- tai konsolipelisi edelleen fyysisenä kopiona niin lue fyysisten pelien hankkimista käsittelevä artikkeli.
Kaikkein edullisimmin pelit myydään nykyään digitaalisena kopiona. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että ostat vain pelin pelaamiseen oikeuttavan merkkisarjan eli avaimen (key, cd-key, licence) ja lataat pelin koneellesi itse netistä. Avaimen saat parhaimmillaan muutamassa minuutissa sähköpostiisi ja pelaamisen voit aloittaa heti kun olet pelin koneellesi ladannut ja asentanut. Vaikka konsolipelejäkin saa nykyään ostettua digitaalisesti, kunnon säästöt keräävät kuitenkin vain PC-pelaajat. Tämä johtuu siitä että PC-pelien avaimia myyvät laajasti myös kolmannet osapuolet (eli muut kuin pelin/konsolinkehittäjät) kun konsolipelien myynti keskittyy laitevalmistajan omiin kauppoihin (PlayStation Store, Xbox Live, Wii Shop Channel). Olen itse kova pelitarjousten metsästäjä ja kerron tässä useita vinkkejä miten sinäkin voit hankkia PC-pelisi jatkossa huomattavasti edullisemmin.
Steam ja Origin pelikaupat
Ensimmäinen askel kohti halvempia pelejä on rekisteröityä kahteen suurimpaan digitaalisia pelejä myyvään kauppaan eli Steam (Valve) ja Origin (EA). Molemmat tarjoavat (=pakko hankkia) pelaajalle myös ohjelmiston jonka kautta pelien ostaminen, asentaminen, päivittäminen, käynnistäminen, online-peliseuran etsiminen ja muu sosiaalinen toiminta onnistuu keskitetysti ja turvallisesti.
Valve-pelitalon johtama ja perustama Steam toimii heidän omien nimikkeidensä (Half-Life, Counter Strike, Portal, Left 4 Dead) lisäksi kauppana ja näyteikkunana sadoille pelinkehittäjille. Pelejä löytyy tuhansia ja kymmeniä lisätään joka päivä. Ohjelmisto on varsin helppokäyttöinen ja erityisesti rahaliikenteen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Aloittelijallekin löytyy Suomalaista peliseuraa helposti erilaisten ryhmien kautta.
EA-pelitalon Origin-pelikaupasta löytyy myös omien nimikkeiden (mm. Battlefield, Sims, FIFA, Need for Speed) lisäksi muidenkin kehittäjien pelejä mutta ei aivan siinä määrin mitä Steamista. Origin-ohjelmisto ei ole ominaisuuksiensa puolesta aivan Steamin luokkaa mutta silti helppokäyttöinen ja turvallinen. Molemmista kaupoista on mahdollista ostaa uutuuspelit myös ennakkoon jolloin pääset lataamaan pelin ensimmäisten joukossa heti kun sen kansainvälinen julkaisupäivä koittaa.
Pelaajan on käytännössä mahdotonta valita vain jompikumpi näistä kahdesta suuresta sillä Steamissa ei myydä suurinta osaa EA-peleistä eikä Originissa Valven. Rekisteröityminen ja ohjelmiston asennus pitää tehdä kuitenkin vain kerran joten suosittelen hankkimaan heti molemmat.
Yksi helpoimpia tapoja säästää huomattavasti uutuuspelien hinnasta on ostaa peliin oikeuttava avain kolmannen osapuolen nettikaupasta (kerromme tästä alla lisää) ja asentaa sen avulla peli Steamiin tai Originiin. Kun ostat kolmansilta osapuolilta pelejä joiden asennukseen tarvitaan Steam tai Origin on hyvä kuitenkin muistaa että joitain aluelukituksia on olemassa. Jos haluat pelata varman päälle niin tarkista aina että ostamasi peli on euroopan versio. Jotkin sivustot saattavat myydä esimerkiksi venäläisiä versioita Steam-peleistä hämmästyttävän halvalla mutta näiden asentaminen eurooppalaiseen Steam-tiliin ei ole sallittua (joskin mahdollista, proxy-välityspalvelinta käyttämällä).
Avaimia metsästämään
Kun olet saanut yllä mainitut pelikauppaohjemistot asennettua, on aika siirtyä itse asiaan eli tarjouksia metsästämään. Steam- ja Origin pelikauppojen normaalihinnoittelu ei ole varsinkaan euromaissa mitenkään erityisen edullinen edes fyysisiin kopioihin verrattuna. Uutuuspelienkin kohdalla, lähes 100% tapauksissa pelin saa kuitenkin halvemmalla kun tiedät vain mistä etsiä. Tässä on mainittu tapoja suurinpiirtein siinä järjestyksessä kuin itse lähden tarjouksia etsimään.
Digitaalisia pelejä myyvät avainkaupat
Pelkkiä avaimia peleihin myyvät kaupat ovat paras tapa hankkia uutuuspelit ja isojen pelifirmojen nimikkeet edullisimmin. Pelin hankkiminen tällaisesta kaupasta menee käytännössä niin että valitset haluamasi pelin, maksat sen ja saat sähköpostiisi merkkisarjan (avain) jonka syöttämällä lataat pelin Steam/Origin pelikaupasta (tai joskus suoraan kaupan sivulta). Edullisuuden mahdollistaa se että myyjä hankkii ison tukun avaimia halvimmasta mahdollisesta paikasta ja myy ne eteenpäin lähes olemattomilla jakelukustannuksilla. Uutuuspelin hinta on näin sinulle yleensä noin 20-40% edullisempi kuin kivijalkakaupassa tai Steam/Origin normaalihinnat. Alla listattu suosituimmat pelien digitaalisia kopioita myyvät verkkokaupat:
G2Play
Gamersgate
MMOGA
SimplyCDKeys
GreenManGaming
Pelikokoelmapaketit (Bundle)
Pelien myyminen erilaisina kokoelmina (bundle) on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja nämä ovatkin lähes poikkeuksetta edullisin tapa hankkia vähän vanhempia pelejä. Bundleen kuuluu tavallisesti useita Indie-studioiden (itsenäinen pelinkehittäjä) ”pikkupelejä” ja pelipaketin hinnan saa ostaja päättää itse. Minimi on yleensä 1 dollari (jos omatunto kestää) ja ostaja saa useimmiten päättää miten maksettu summa jaetaan järjestäjälle, pelinkehittäjille ja hyväntekeväisyyteen. Usein paketeissa on myös rajasumma jonka maksamalla saa muutaman ylimääräisen pelin.
Humble Bundlen tunnetuksi tekemät edulliset pelipaketit ovat mahdollisia niiden olemattomien jakelukustannusten ja viraaliarvon ansiosta. Vaikka näin onkin mahdollista ostaa pelejä todella edullisesti, paketeissa on harvoin suurien pelitalojen suosittuja- tai uutuus-pelejä. Jos kuitenkin vasta aloittelet keräilyä niin pelikirjaston kasvattaminen kannattaa aloittaa näistä bundle-kaupoista:
Humble Bundle
IndieRoyale
BundleStars
Bundle in a Box
The Indie Gala
Bundleja ostaessa kannattaa aina tarkistaa mille alustalle sen sisältämät pelit on tarkoitettu. Suurin osa on PC-pelejä mutta joskus paketteihin kuuluu myös Linux ja Mac-pelejä. Pelien kohdalla on myös maininta tai ikoni jos niiden asentamiseen tarvitaan Steam tai Origin ohjelmisto.
Steam ja Origin alennusmyynnit
Steam-pelikaupan alennusmyynnit ovat jokavuotisia tapahtumia joiden suosiosta kertoo esimerkiksi vitsailu sosiaalisessa mediassa ja kohina keskustelufoorumeilla. Alennuksien aikaan pelit voi ostaa suoraan Steam-pelikaupasta 15-90% alennuksella. Steam-alennuksista selviää voittajana kun tietää hieman tarkemmin miten alennusmyynti etenee. Alennusmyynnin aikana lähes kaikki pelit ovat koko ajan hieman edullisempia mutta tärkeintä on odottaa että halutussa pelissä on korkein mahdollinen alennusprosentti. Tämä tapahtuu kun peli on alennuksen aikana rajoitetun ajan kestävässä erikoistarjouksessa. Näitä on kolme erilaista: Daily Deal on 24 tuntia kestävä tarjous, Flash Sale ja Community’s Choice ovat 8 tuntia kestäviä tarjouksia. Odota koko alennusmyynnin loppuun ja osta haluamasi pelit vain kun saat ne näillä erikoisalennuksilla. Jos erikoisalennusta ei haluamastasi pelistä tule (läheskään kaikkiin peleihin näitä ei tule) niin osta se vasta alennusmyynnin lopussa perusalennuksella. Ainakin isompien alennusmyyntien (kesä/joulu) viimeinen päivä on yleensä ns. encore-päivä eli alennusmyynnin aikana eniten myydyt pelit ovat vielä uudestaan vuorokauden ajan alennuksessa parhaalla aleprosentilla.
Steam-alennusmyyntien ajankohdat ovat joka vuosi suurinpiirtein seuraavat:
Steam kesäale (Steam Summer Sale) 11.07 – 22.07
Steam syysale (Steam Autumn/Halloween Sale) 27.11 – 03.12
Steam jouluale (Steam Holiday/Winter Sale) 19.12 – 03.01
Origin-pelikaupassa alennusmyynnit eivät ole niin suuri tapahtuma kuin Steamissa mutta niitä pidetään yleensä samoihin aikoihin Steamin kanssa.
Steam-alennusmyyntien aikoihin kannattaa seurata aktiivisesti myös muita pelikauppoja (mm. ylempänä mainitut avainkaupat) sillä suurin osa ajoittaa omat alensa samoihin aikoihin ja päihittävät joissain tapauksissa jopa Steamin erikoistarjoukset.
Näytönohjain- ja muut kylkiäiskupongit
PC-laitevalmistajat promoavat tuotteitaan joskus erilaisten pelipakettien avulla eli tarjoavat kaupanpäälle ilmaisia pelejä kun ostat heidän tuotteensa. Koska nämä kylkiäispelit annetaan nykyään useimmiten fyysisen kopion sijasta lunastuskoodina, on niitä myös helppo myydä eteenpäin. Tarjousmetsästäjä voi siis saada kylkiäisenä tarjottavat pelit huippuedullisesti vaikkei tarjouskampanjaan oikeuttavaa tuotetta koskaan ostaisikaan.
Ensin sinun tulee selvittää minkälaisia kampanjoita on tällä hetkellä meneillään (jos mitään) ja millä nimellä ne tunnetaan. Tämä onnistuu esimerkiksi seuraavanlaisella Google-haulla: ”(laitevalmistaja) free game promotion”. Esimerkiksi ”amd free game promotion” haulla selviää että AMD tarjoaa tällä hetkellä (lukuhetkellä kampanja on todennäköisesti jo loppunut) näytönohjaimiensa kylkiäisenä ”Never Settle Forever” pelipakettia. Kampanjassa laitteen ostaja saa parhaimmillaan 3 uutuuspeliä täysin ilmaiseksi. Voit toki ostaa itse laitteen jos sitä tarvitset ja lunastaa kampanjapelit mutta helpompaa on hankkia peleihin oikeuttava koodi esimerkiksi eBay huutokaupasta murto-osalla pelien oikeasta hinnasta. Voit selailla myös keskustelufoorumeita tarjouskampanjan nimeä hakusanana käyttämällä.
Tämä säästötapa on hankalin toteuttaa ja vaatii hyvää ajoitusta mutta kun onnistut löytämään tällaisen kampanjakoodin edullisesti niin säästöt ovat todella huomattavat pelien normaalihintaan nähden.
Kopiosuojaamattomia klassikoita
Tulossa…
Foorumit
Tulossa…
eBay, Amazon, Huuto.net
Tulossa…
Hyvä tiivis artikkeli täynnä oikeaa asiaa. Kiitos tästä!
Aikamoinen fail jättää GOG.com mainitsematta tässä artikkelissa.