Opas rahan säästämiseen
Säästämistä on monenlaista. Kaikkein tuottavinta on arjen pikku asioissa säästäminen. Tämä tarkoittaa kaikkea kodin lämpötilan säätämisestä kaupassa käyntiin. Pikkuasioista kertyy lopulta suhteellisesti suurimmat säästöt. Tässä muutama arjen säästövinkki joiden avulla rahan säästäminen on helppoa lähes jokaiselle:
- Jätä einekset kauppaan ja lopeta (tai ainakin vähennä) ravintoloissa syömistä. Säästä ruokamenoissa opettelemalla itse tekemään ruokaa. Vaikka einekset joissain tapauksissa saattavat olla jopa halvempia, lisäaineeton ja puhdas ruoka on sijoitus omaan tulevaisuuteesi (säästät esimerkiksi lääkekuluissa). Tee kerralla niin iso annos että siitä riittää pakastimeen toista tai vaikka kolmattakin syöntikertaa varten. Harjoittelun voi aloittaa vaikka perinteisestä makaronilaatikosta ja tai tekemällä nyhtöpossua pääset nauttimaan hämmästyttävän herkullista lihaa edullisesti.
- Myös esimerkiksi kahviloita, lounasruokaloita ja välipala-automaatteja kannattaa vältellä. Näiden myymissä tuotteissa on yleensä hirveät katteet. Tuo kotoa omat eväät aina kun mahdollista ja kahvinkin voi ottaa kotoa mukaan trendikkäässä termosmukissa. Viiden euron kahvikuppi ei välttämättä ostohetkellä tunnu kohtuuttomalta mutta jos ostat kupillisen joka arkipäivä, kulua kertyy huomaamatta 1300 euroa vuodessa. 10 euron lounas joka arkipäivä puolestaan kustantaa 2600 euroa vuodessa!
- Kun olet opetellut tekemään muutamia perusruokia, tee ruokasuunnitelma esimerkiksi kuukaudeksi eteenpäin. Käy ruokakaupassa vain kerran viikossa ja osta vain suunnitelman toteutukseen tarvittavat raaka.aineet.
- Osta hyvin säilyvät raaka-aineet ja paljon käyttämäsi kodin perustarvikkeet (esim. wc-paperi, puhdistusaineet) aina mahdollisimman isossa pakkauksessa. Kertamaksu on isompi mutta yksikköhinta on lähes aina edullisempi.
- Älä osta kaupan muovikasseja. Käytä ostosten kantoon itse tuomaasi kestokassia.
- Käytä kaupassa maksamiseen käteistä. Käteisellä maksaessa rahan käyttö on hallitumpaa eikä heräteostoksia tule niin helposti tehtyä. Kerää kaupasta saamasi pienet kolikot säästölippaaseen. Kun viet kolikot pankkiin, älä tuhlaa saamiasi rahoja vaan laita ne tuottamaan esimerkiksi osakesijoittamalla.
- Kirpputorit ovat säästövinkkien klisee mutta sieltä voit löytää oikeasti jopa uutta vastaavia vaatteita, huonekaluja ja käyttöesineitä paljon edullisemmin kuin kaupasta. Jos ei huvita lähteä itse paikalle niin katso netissä esimerkiksi Tori.fi ja Huuto.net.
- Jos maksat kodin lämmityksestä kulutuksen mukaan niin säädä lämpötilaa matalammaksi sietokykysi mukaan.
- Jos maksat sähköstä kulutuksen mukaan ja laskutus on aikasähköperusteinen niin sähkön käyttö on edullisempaa iltaisin ja öisin. Ajoita tällöin paljon sähköä vievät toimet (pyykinpesu, sähkösauna jne.) edullisempaan aikaan. Yösähköä saa yleensä n. klo 22 – 06 välisenä aikana mutta aika saattaa hieman vaihdella sähkösopimuksestasi riippuen.
- Sähkölaitteen kannattaa liittää jatkojohtoon jossa on virtakatkaisin. Katkaise virta kokonaan kun laitteita ei käytetä. Vaikka laite olisi suljettu laitteen omasta katkaisijasta, se kuluttaa sähköä valmiustilassakin.
- Laita laskut maksuun aina heti sellaisen saatuasi. Verkkopankissa voit asettaa maksupäiväksi laskussa ilmoitetun eräpäivän. Tähän tapaan laskun maksu ei koskaan unohdu (josta seuraa viivästyskorko) ja maksu otetaan tililtäsi viimeisenä mahdollisena ajankohtana (jolloin raha kasvaa korkoa tililläsi mahdolisimman pitkään).
- Jos rahan säästäminen tuottaa vieläkin vaikeuksia niin hyvä tapa saada rahankäyttö kuriin on kirjata ylös KAIKKI menot. Aina kuun lopussa laske yhteen jokaisen osa-alueen (ruoka, matkakulut, sähkö, puhelin, heräteostokset jne.) menot. Tämän jälkeen on helppo löytää pahimmat rahareiät ja kohentaa säästösuunnitelmaa.
Verkko-ostoksissa säästäminen
MaksuKamun erikoisalaa on netissä, varsinkin shoppaillessa rahan säästäminen. Hyvä lähtökohta on että älä osta mitään vertailematta ensin ja ota vertailuun mukaan myös ulkomaiset kaupat. Ulkomailta saat yleensä postikulujenkin kanssa kaiken edullisemmin ja paketti on usein perillä jopa nopeammin kuin kotimaan toimitukset. Tästä näet listan ulkomaalaisista hintavertailuista. Suosittelen aina käymään erikseen läpi myös esim. Amazon, AliExpress ja eBay -verkkokauppojen tarjonnan sekä kiinalaiset verkkokaupat ja vaatekaupat.
Nettikaupoissa kannattaa aina hyödyntää myös erilaiset alennuskoodit joilla voit lunastaa esimerkiksi prosenttimääräisen alennuksen tai ilmaisen toimituksen. Alennuskoodeja löydät alennuskoodisivustoilta, hakukoneilla etsimällä tai kaupan uutiskirjeen tilaamalla.
Sopimuksien kilpailuttaminen
Netissä on myös helppo kilpailuttaa vakuutukset, sähkösopimukset ja erilaiset liittymät. Kilpailutus tarkoittaa yksinkertaisesti kysymällä edullisempaa sopimusta nykyisen palveluntarjoajasi kilpailijalta.
Kanta-asiakaskorteilla säästöä
Erilaisilla kanta-asiakaskorteilla kerrytät säästöä huomamattasi tai välittömästi kaupan kassalla. Yleisimmät S- ja K-etukortit varmasti jo useimpien lompakosta löytyy. Kanta-asiakaskortti kannattaa hankkia myös kaikista useimmin käyttämistäsi kaupoista jos sellaista vain tarjotaan.Jos shoppailet tai syöt ulkona usein niin kannattaa harkita myös maksullista Cityshoppari-korttia. Kortti maksaa itsensä takaisin jo muutaman ostoksen jälkeen.
Kortteja on helpompi hallita kun hankit niille erillisen korttikotelon. Päivittäin käyttämiäsi kortteja säilytät ykköslompakossa ja korttikotelon otat mukaan kun lähdet shoppailemaan.
Säästöt kasvamaan sijoittamalla
On myytti että köyhä ei voi sijoittaa tai sijoittaminen on vaikeaa. Tehokkaan sijoitus-säästämisen voi aloittaa jo 15 euron kuukausipanostuksella ja koko prosessi on parhaimmillaan täysin automatisoitu.
En ole sijoitusneuvoja mutta voin sanoa että perustallaajan järkevin sijoitusmuoto on pitkäaikainen, passiivisesti hoidettuun rahastoon tai ETF:ään sijoittaminen. Pitkäaikaisuus tarkoittaa että pidät sijoituksesi niin pitkään kuin mahdollista, jolloin tuottoja syövät kaupankäyntikulut pysyvät minimissään. Samalla tulee katettua ajallinen hajautus eli salkussasi on sijoituksia kaikkii markkinatilanteisiin.
Passiivisesti hoidettu rahasto tai ETF tarkoittaa että sijoitat ennalta määrättyyn sisältöön eikä salkunhoitaja koita aktiivisesti etsiä parempia kohteita. Näinollen sijoituksen tuottoja syövät hallinnointikulut ovat paljon pienemmät.
Voit sijoittaa passiivisiin rahastoihin ja ETF:n ilman välityspalkkiota tai säilytysmaksua Nordnetin Kuukausisäästäminen -palvelulla. Lue lisää osakesäästämisestä.
Rahastoihin sijoittaminen on parhaimmillaankin tylsää puuhaa ja sellaista järkevän sijoittamisen kuuluisikin olla. Jos kaipaat lisäjännitystä niin voit kokeilla itse valitsemiisi, yksittäisiin osakkeisiin sijoittamista. Tällöin osakkeiden arvon kehityksen seuraaminen on mielenkiintoisempaa. Vielä enemmän jännitystä, lähes uhkapeliä muistuttavaa sijoittamista voi kokeilla valuutta-arvojen muutoksiin sijoittamalla. Tätä en kuitenkaan suosittele aloittelijalle.
Jäikö jokin käyttämäsi säästökikka mainitsematta? Kerro kommenttiosiossa miten sinä säästät rahaa!